Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir ?

Neden mi Kesintisiz Güç Kaynağı kritik yüklerin kesintisiz beslenmesinin yanı sıra gerilim regülasyonu, frekans regülasyonu, aşırı yük ve kısa devre koruması sağlar.Kesintisiz güç kaynağı’nın hastanelerin ameliyathane bölümünü, yüksek maliyetli bir CNC tezgahını, bir bankayı beslediğini düşünürsek kesintisiz güç kaynağı’nın hayatımız da  ne kadar önemli olduğu’nun göstergesidir.
Günümüz şartlarında kesintisiz güç kaynağı vazgeçilmezdir. Güç kaynağı kullanılmayan yerlerde sistemler yüksek maliyetlerde hasarlara ve hatalara maruz kalabilirler.Kesintisiz güç kaynağı kullanım alanları otomasyon sistemleri, bankalar,CNC tezgahları, dijital baskı makineleri, medical cihazlar, bilgisayarlar, iletişim sistemleri vb.

Kesintisiz Güç Kaynağı Niçin Kullanmalıyız;
Kesintisiz Güç Kaynağı elektrik kesintilerinin yoğun olduğu günümüzde önem taşıyan hassas makinalar, sürekli devrede olması gereken  cihazlar ve sistemlerde kullanılmaktadır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Çeşitleri;

1- Off - Line UPS : Şebekede enerji bulunduğu sürece yük şebekeden beslenir, ancak inverter hazır bekletilir ve şebekede enerji kesildiği anda devreye girerek yükü beslemeye devam eder.Bu ürünler gerilim hattındaki dalgalamaları da filtreler, ancak çıkış geriliminin sürekliliğini kontrol etmezler; yani belli bir değerde sabitlenemez ve çıkış gerilimini az da olsa belli bir hata payı ile oluştururlar.

2- Line Interactive UPS : Gerilim kesilmeleri, gerilim bozuklukları ve aşırı yüklenmelere ek olarak dalga gerilimlerini de kontrol eder, sahip olduğu otomatik voltaj regülatörü ile de gerilim değerini sabit tutarlar.Bu UPS'de de aküler gerilim kesildiğinde belirli bir süre içinde devreye girer.

3- On Line UPS : On Line UPS'ler şebekede enerji olsun ya da olmasın yük sürekli olarak evirici üzerinden beslenir. Şebekede enerji olduğu sürece hem aküler şarj edilir, hem de şebeke ile aynı frekansta çalışan evirici yardımıyla yük beslenir. Şebekede kesinti olması durumunda aküden aldığı enerjiyi yüke aktarır. Yükün bu biçimde beslenmesi sırasında şebekeden veya aküden besleniyor olması UPS çıkış gerilim kalitesi ve sürekliliğini değiştirmemektedir.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Voltaj Regülatörü Nedir? Nerelerde Kullanılır;Servo Voltaj Regülatörü çeşitli nedenlerle şebeke gerilimlerinde meydana  gelen voltaj düşmelerinden veya voltaj yükselmelerinden dolayı ev, işyeri, fabrika vb. yerlerdeki hassas cihazların zarar görmesini önlemek, daha uzun ömürlü olmalarını sağlamak  için Kullanılır, Trifaze ve Monofaze Olarak İmal Edilir.

Monofaze Regülatör : Düşük veya yüksek şebeke voltajını, standart 220 VAC ayarlar.160 - 250 VAC arasında ayar yapmaktadır.

Trifaze Regülatör : Düşük veya yüksek şebeke voltajını, standart 380 VAC ayarlar.275 - 450 VAC arasında ayar yapmaktadır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------İnverter Nedir? Nerelerde Kullanılır;                                                                                                                                                                                                       İnverter, aküdeki DC gerilimi evlerde kullandığımız alternatif gerilime çeviren cihazdır.Başka bir deyişle, 12,24,36,48 ve 110V DC akü voltajını, 220V AC 50 Hz voltaja çevirirler. Böylece inverter vasıtasıyla evlerde kullandığımız televizyonlar, aydınlatma lambaları, bilgisayarlar veya elektrikli el aletleri araba, tekne, kamping gibi mobil ortamlarda çalıştırılabilirler.Genel olarak inverterler çıkış dalga şekilleri bakımından ikiye ayrılır. Modifiye sinüs inverterler ve Tam sinüs inverterler.

 Modifiye Sinüs İnverterler : Modifi ye Sinüs dalga tam sinüsün taklit halidir. Kare dalgacıklar ile sinüse benzer dalga elde edilir.   Avantajları; ucuz olmaları, TV, bilgisayar, küçük ev aletleri, lambaları v.s. sorunsuz çalıştırırlar. Çok ince bu farkı bazı televizyon ve  bilgisayarlar, özellikle profesyonel ve endüstriyel cihazlar anlayabilir. Bu cihaza zarar vermez ama can sıkabilir. Örneğin bazı televizyonlarda ekranda ince bir çizgi belirebilir.

 Tam Sinüs İnverterler : Tam sinüs dalga aynı evdeki gibi şebekeden aldığımız çıkıştır. Çok temiz, düzgün ve en iyisidir. Bu yüzden tüm uygulamalarda sorunsuz olarak kullanılabilir, cihazlarınız daha az ısınır. Yük olarak motor , klima , buzdolabı çalıştıracaksanız ya da endüstriyel cihaz ve uygulamalar için kesinlikle tam sinüs inverter tavsiye edilir.